Intensiva & inspirerande dagar

Det här är vi - Ung i den världsvida kyrkan 2016!

Dagarna på det första kurslägret har varit både sjukt intressanta, inspirerande och givande, samtidigt som de varit uttröttande, intensiva och fullspäckade. Men när jag lämna Sigtuna idag känner jag en stark glädje i bröstet. Jag har fått priviliegiumet att träffa 17 fantastiska människor, som alla är generösa, omtänksamma, accepterande och otroligt fascinerande. Det kändes lite som att vi, trots den korta tiden vi träffats, resan bildat en egen liten familj. Det känns rätt ofattbart!

Vi har fått ta del av allt från föreläsningar  om svenska kyrkans arbete, praktisk information och intressanta diskussioner, till andakter, goda måltider, teambuilding och workshop med rytm, dans och sång. Under 4 dagar har jag lärt mig mer än vad jag gjorde på hela trean känns det som - i alla fall vad gäller sånt som jag är intresserad av. Att träffa en helt ny grupp människor är både nervöst och förväntansfullt, samtidigt som man kan bli otroligt trött av alla intryck och nya relationer som ska skapas. 

Därför är jag väldigt trött nu när jag sitter på tåget hem, samtidigt som det beror på att jag ännu inte fått bearbeta föregående vecka med student, konsert och allt det. Det ska bli skönt att få komma hem och inte börja jobba stenhårt direkt, utan ha lite faktiskt ledig tid. Nästa gång vi ska ses är under 2 veckor i augusti, i Uppsala, mer nära inpå tills vi ska åka. 

Nu ska jag nog röra mig mot bistron i tåget, för att möta upp två av mina nya polare Niklas och Lo från Jönköping. 

Ha det fint! 😊

Dag 2: Resebokning och landgruppssamtal

Andra dagen här på Sigtuna folkhögskola har varit både väldigt intensiv, men samtidigt väldigt lugn. Känslorna har varit blandade, men samtidigt spännande och överraskande.

Vi började morgonen med frukost och sedan ett pass med praktisk information inför resan. Efter förmiddagsfikat (vi äter konstant och hela tiden här!!) skulle vi sätta oss i våra landgrupper och prata om våra tankar kring resan, hur vi är och reagerar i olika situationer samt hur vi skulle kunna tänka oss att dela upp oss i två respar. Jag har verkligen kommit i ett superhärligt gäng, Louise, Oskar och Hanna, som alla har väldigt öppna och härliga personligheter. Att dela upp oss var inga problem, utan efter vad vi känt och tänkt så kändes det rätt självklart att Oskar och Louise, samt jag och Hanna skulle åka tillsammans. Saken är att alla fyra kommer vara i och kring Bukoba, Tanzania samtidigt och att vi förmodligen gör de flesta av utflykterna tillsammans, men vi kommer förmodligen bo i olika familjer (inte allt för långt ifrån varandra dock, vilket är skönt!). 

Vår främsta uppgift under samtalspasset idag var att maila resebyrån och boka vår resa. Detta kändes så stort och blev nog det första riktiga beviset på att det här faktiskt är på riktigt. Så vi skickade iväg ett mail med information och önskemål - den 9/9 bär det av mot Tanzania och den 29/11 kommer vi åka hem till Sverige igen om allt går enligt planerna! Låt nedräkningen börja!

Eftermiddagen var tänkt till att prata med tidigare deltagare som åkt till det land vi ska till, men representanten för Tanzania hade fått förhinder under dagen och planerades komma under kvällen istället. Så vi pratade istället själva om vad vi hade för frågor och tankar och förberedde oss inför kvällen. Jag har även lärt mig ett nytt kortspel - Chicago - som jag tror vi kommer spela många gånger till under resans gång!


Under kvällen lagade vi mat och grillade tillsammans, vilket var supermysigt! Felicia, som är en av förra årets deltagare från Tanzania, kom vid halv åtta-tiden. Så vi satte oss med henne och började prata om allt möjligt angående resan - vad som är bra att tänka på angående packning, klädkod, mat, medicin, aktiviteter, kyrkans projekt, hygien, kommunikation, hemlängtan, problem osv... Allt verkligen! Det var ett SÅ BRA och SÅ INSPIRERANDE samtal, så jag kände mig både uppspelt och livrädd på samma gång efteråt. Hon var verkligen ärlig med sin upplevelse där, att man kommer stöta på problem och att det kommer vara jobbigt. MEN, det finns jättebra hjälp att få från handledare och koordinator på plats i landet. Det känns tryggt! Sen att vi är flera stycken som är i en liknande situation känns också väldigt bra!

Ikväll har vi spelat spel och suttit uppe och pratat, så nu är det nog dags att gå o lägga sig (kl 02:11). God natt!

Dag 1: Introkurs

Första dagen är avklarad på Sigtuna folkhögskola och introduktionskursen till utbytesprogrammet Ung i den världsvida kyrkan. Jag har fått träffa mina reskamrater samt alla andra som ska åka iväg till olika länder och vi är verkligen ett gött gäng. Många starka och härliga personligheter, men det känns som vi klickar bra allihop i gruppen. Det är riktigt skönt!


Förmiddagen bestod mest av kollektivt resande från Jarlaberg (Nacka) till Sigtuna, där vi sedan fikade och strosade runt i staden. Sigtuna är verkligen ett mysigt litet samhälle, men gamla gränder och pittoreska små hus. Lite som Astrid Lindgrens Värld. Vid 14-tiden skulle vi samlas på Sigtuna Folkhögskola, som ligger ca 20 minuters promenad från "Sigtuna city", så vi tog strandpromenaden dit och kom fram i god tid. 


Under dagen har vi fått lära känna alla deltagare i gruppen, gjort övningar och pratat om förväntningar på kursen. Ikväll har vi haft kvällsandakt och senare hängt vid sjön. Imorgon väntar mer praktisk information, samt bokning av resa (!!!) och snack med tidigare deltagare. Jag ser fram emot morgondagen, även om jag är gruvligt trött just nu efter dagens alla intryck. 

Vi hörs imorgon!