Landet Tanzania


Tanzania är ett land i Östafrika, även kallat en union mellan det före detta Tanganyika och ögruppen Zanzibar (som har ett inre självstyre). På fastlandet finns Kilimanjaro, som är Afrikas högsta berg, kända nationalparker som Serengeti samt Afrikas största insjö - Victoriasjön. I landet bor ca 50 miljoner människor (2014) och i huvudstaden Dodoma, som är belägen i centrala delen av landet, bor ca en halv miljon människor. Den största staden Dar Es Salaam, som ibland även förväxlas med att vara huvudstad, ligger vid kusten mot Indiska oceanen och är även ett ekonomiskt centrum. 
 
Politik
Tanzania har genom åren varit mer politiskt stabilt än många av grannländerna. Landet är en republik och det senate politiska valet ägde rum under hösten 2015. Då valdes det Revolutionära partiet (CCM), som suttit vid makten sedan 1992, att åter regera med majoritet under kommande mandatperiod. Öriket Zanzibar har ett inre självstyre, med egen konstitution, parlament och regering. Unionsparlamentet i Dodoma stiftar lagarna för hela unionen och för fastlandet. Enligt författningen från 1977 är Tanzania en enpartistat, men med de tillägg som införders 1992 tillåts ett flerpartisystem. 
 
Religion
De två största religionerna i Tanzania är Kristendomen och Islam, som beräknas vara ungefär lika stora (ca 40% vardera). Resterande befolkning tillhör olika inhemska religioner. Bland muslimer är majoriteten sunniter och bland kristna är de flesta katoliker. Den kyrka som kommer vara min värdkyrka under min visit är det nordvästra stiftet (North Western Diocese) i Tanzanias lutherska kyrka Evangelical Lutheran Chuch of Tanzania (ELCT-NWD). Med sina 3 miljoner medlemmar är ELCT kontinentens största kristna samfund.


Geografi & Natur
Landet ligger precis under ekvatorn och gränsar till Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi, Demokratiska republiken Kongo, Zambia, Malawi och Mocambique. Halva Victoriasjön ligger inom Tanzanias gränser och sträcker sig sedan över till Uganda och Kenya. Bakuba, som är den stad jag jag kommer befinna mig mestadels under min utbytestid, ligger på västra sidan om Victoriasjön och i det nordvästra hörnet på kartan över Tanzania. Med sina 945 203 km² i landsarea är Tanzania det 30:e största landet i världen och ungefär dubbelt så stort som Sverige (447 435km²).
 
Landskapet och naturen är väldigt varierad och har allt från bergsområden, savanner, insjöar till en kustlinje med både korallrev och magroveskog. Landet har ett subtropiskt klimat med två olika regnperioder, som sträcker sig från mars-maj och november-januari. Cirka 39% av landområden i Tanzania är skyddade i form av nationalparker eller vildreservat. Trots detta så mister Tanzania 3500 kvadrakilometer skog per år, på grund av utvidning av jordbruksproduktion. Andra miljöproblem som råder i landet är bland annat utbredning av öken, jorderosion och ödeläggelse av korallrev längs kusten. Tanzaniska myndigheter sliter också med olovlig jakt i nationalperkerna och smuggling av elfenben.
 

Språk & Människor
Det officiella språket är swahili (kiswahili) och engelska används i högre utbildning och rättsväsende. Arabiska talas på Zanzibar och Pemba och ett stort antal lokala språk talas i olika folkgrupper och samhällen. Den etniska mångfalden är stor, då det finns omkring 120 olika folkgrupper i landet. Den förväntade livslängden är i genomsnitt 61 år och då något längre hos kvinnor än män.
 
Utbildning
Barnen ska börja skolan vid 7 års ålder. Skolgången är obligatorisk i sju år och därefter kan eleverna fortsätta till frivilliga påbyggnadsstudier, antingen i två eller fyra år. Ett stort problem är att det råder en allvarlig brist på lärare och undervisningsmaterial i skolorna, samt att det endast är 83,5% (2013) av barnen som börjar skolan. Anledningen till det är att många barn tvingas vara hemma och hjälpa till med jordbruk eller hushållsarbete.
 
Nu vet ni förhoppningsvis lite mer om Tanzania och vad det är för land jag kommer att åka till! :)
Kram, Maja


 
Källor: globalis.se, landguiden.se, wikipedia.se, so-rummet.se.
Bilder: [1] http://www.varldensflaggor.se/
[2] http://www.kenzantours.se/
[3] http://export.gov/tanzania/