Nduguföreningen

Bilder från http://ndugu.org/
 
- Men Maja, vad är det här "Nduguföreningen" nu igen?
- Jo! Det ska jag berätta för dig...
 
I februari 2016 fick jag frågan om att kandidera till styrelsen för Nduguföreningen. Jag hade ingen aning vad det handlade om (och bara att lära mig namnet tog en liten stund), men jag bestämde mig för att kolla upp det. Det visade sig att det är en förening som arbetar med biståndsarbete i Tanzania. Föreningen startades i Olofström för ca 14 år sedan av Martin Carlstedt, Amon Gyunda och Malin Gyunda, som utformat en idé om en biståndsförening med lokalt fokus.
 
Det här lät ju spännande, tänkte jag och tackade ja till erbjudandet. I mars blev jag invald och nu är jag en av tio styrelsemedlemmar i Nduguföreningens styrelse. Sedan dess har jag imponerats, fascinerats och inspirerats av deras viktiga arbete och känner en stor ära att få vara med och på något sätt bidra till det. Nduguföreningens arbete går ut på att ge stöd till befolkningen i och kring Kizaga, genom ekonomisk finansiering och ett starkt samarbete med en lokal referensgrupp. Visionen är att "vara en öppen, stabil och dynamisk organisation där många människor bidrar". Att sprida hopp och framtidstro hos människorna i Kizaga är en viktig del av arbetet.
 
Allt arbete för Nduguföreningen i Sverige sker ideellt och tack vare bidragsgivare, volontärer, funktionärer, samarbetspartners, faddrar och inte minst medemmar, så kan människor i Kizagaområdet få bistånd i form av utbildning, sjukvård, vattenförsörjning, miljövård och landsbyggdsutveckling. Arbetet sker långsiktigt och tillsammans mer lokalbefolkningen, med målet att bygga upp bättre förutsättningar inför framtiden.

Det som jag tycker är unikt och beundransvärt med Ndugu är den personliga kontakten mellan föreningen i Sverige och människorna i Kizagaområdet. Grunden till föreningen ligger i mänskliga relationer, vilket bidrar till att man känner en stark närhet till det ändamål pengarna går till. Det känns otroligt att en relativt liten summa pengar i Sverige kan göra enorm skillnad i Kizaga. Det tycker jag är värt att uppmärksamma!
 
Vill du veta mer, bli medlem, plantera ett träd eller skänka en gåva - läs på http://ndugu.org/ eller kontakta mig!
 
Ha det fint!
/Maja