Ntoma

Hej allesammans!
Just nu är vi i Ntoma, ett litet samhälle utanför Bukoba Town. Vi bor på en "college"-skola, där elever 16-22 år studerar olika program som tex djurskötare, livsmedelskunskap, turism osv. Under tiden vi är här har vi olika lektioner som ska introducera oss in i språket och kulturen. Vi har bland annat haft lektioner i swahili, "staple food" (typisk tanzaniansk mat), kyrkans verksamhet här och om historia och kultur i Tanzania.

Varje morgon (7:15) och kväll (19:00) är det "prayers"/andakt i kapellet. Eleverna är otroligt duktiga på att sjunga i stämmor och skapa en härlig stämning. Vi har också börjat prata lite mer med dem nu när de inte har skoltid, så att både vi och dem känner sig mer bekväma och bekanta med varandra.

Under eftermiddagarna har vi oftast åkt på utflykter. I tisdags var vi runt på olika institutioner i Ntoma som drivs av ELCT-NWD, som inkluderade ett barnhem, ett litet health center och ett fd. systerhem där de nu tillverkar prästkläder, altartyger och oblat. Igår (onsdag) var vi på ett kort besök hos en familj där mamman var HIV-positiv och de hade det illa ställt. De bodde i ett lerhus med gräsgolv och hon hade inte pengar för att alla 7 barn skulle kunna gå i skolan. Pappan lämnade henne när hon diagnostiserades för 3 år sen. Besöken på vardera ställe var intressanta, men vi kände alla att de stressades igenom väldigt mycket, så vi fick tyvärr inget bra med oss där ifrån. Det uppgick inte till förväntningarna helt enkelt och kändes mer som utställning och något som "bara ska göras". Men om vi får komma tillbaka så kanske det blir annorlunda. Vi får se.

I eftermiddag ska vi till en grotta där det finns fladdermöss och sedan till en strand vid Victoriasjön. Snart är det dags för lunch, då vi nog kommer få ris, kokt potatis eller banan, sås, kött/fisk och frukt. Det brukar vara gott, men våra magar känner av att det är lite mer kolhydrater än vad vi är vana vid. Men annars mår vi bra!

Jag har lite svårt att ladda upp bilder just nu, men försöker få upp några när jag kan. Annars uppdaterar jag/vi ganska flitigt på Instagram: @majavapnare & @jambotanzania

Vi hörs snart igen!
Kram, Maja

Några barn på barnhemmet