Söndag: Gudstjänst och rundtur i Bukoba

God dag vänner!

Igår var det söndag och då var det en självklarhet att gå till kyrkan på gudstjänst. Den började vid 7:30 och höll på uppåt i 3 timmar. Visst låter det länge? Men det kändes inte så! För det hände något nytt hela tiden och det var massa musik och körer som sjöng och dansade. Sen var det en speciell gudstjänst ämnad för barnen, så prästen predikade om hur det är vår uppgift att skydda och ta hand om våra barn. Alla barn fick sen gå fram till altaret med de 3 prästerna. Efter gudstjänsten var det auktion av de gåvor som man skänkt i kollekten om man inte skänkt pengar. Det var allt från levande höns till frukt och sockerrör. När vi stod och tittade på auktionen smög det fram några nyfikna barn till oss. Så fort det kom några så var snabbt ett 20-tal barn runt oss. De var så nyfikna och ville prata med oss, vilket var underbart! Samtidigt så vet vi att det är pga att vi är annorlunda, så situationen var lite kluven. Men jag försöker tänka på det som en del av utbytet. För en gångs skull får vi känna på hur det är att vara annorlunda.

En av körerna uppträdde utanför kyrkan efter gudstjänsten och filmades av svenska Johannes Söderberg från SVT, som är producent för programmet "Gudstjänst" på SVT. Han var där tillsammans med den svenska prästen Anders och har filmat flera program som ska sändas i SVT så småningom. De hade även en förare/assistent med sig som heter Tony och som var hur härlig som helst! Det var så kul att träffa dem och de berättade om kyrkan och visades oss runt lite i stan.

Under eftermiddagen var vi tillsammans med Luther, som var med i utbytesprogrammet i våras och besökte Sverige då. Vi åt lunch på hotellet och pratade en massa om allt möjligt - traditioner och kultur i Tanzania, jämfört med Sverige tex. Senare anslöt även en tysk tjej som heter Linda och är volontär på ett barnhem här. Vi träffade henne i kyrkan och hon var lite skakad efter jordbävningen, så hon ville gärna va med oss vilket var kul! Så vi hängde hela eftermiddagen, gick runt i stan och träffade på flera som kände till vårt utbytesprogram. Bl a Joas, som var deltagare 2011. Av en ren slump stötte vi på honom på gatan och det hela började med att han kände igen logotypen på Lindas kasse, sen bara rullade allt på. Och han var väldigt duktig på svenska! Så roligt, hoppas vi får träffa honom igen!

Kvällen spenderades på hotellet med mat och vila. Runt kl 22 kom det ett efterskalv efter jordbävningen. Det var väldigt litet och jag kände det inte ens när jag stod i badrummet, men hörde mullret. Adrenalinet kickade igång igen, så det tog en stund innan vi kunde lugna ner oss. Men inget mer hände efter det, som tur var!

Dagens ord för mig blir öppenhet. För de nya influenser som finns i kyrkan här. För öppenheten och omtanken som finns inför varandra. I samtalen med Luther, då vi kunde vara öppna och tala om det mesta. För att vi behöver vara öppna i mötet med nya människor och öppna i våra sinnen för att ta in alla nya intryck. Det var bara en liten reflektion över dagen.

Tack för att ni vill läsa allt jag skriver. Ibland blir det mycket, ibland lite. Men jag skriver lika mycket för min egen skull som för er.

Kram, Maja

#1 / / Barbro & Kjell Petersson:

Stor kram från farmor & farfar
Intressant att följa dej och hoppas ni slipper efterskalven
i fortsättningen!

#2 / / Anonym:

Å så fick du brev från mamma ❤️